BROJ PI

Broj Pi ili π je matematička konstanta, takođe poznata i kao Ludolfov broj ili  Arhimedova konstanta (ne treba ga mešati sa Arhimedovim brojem), danas široko primenjivana u svim oblastima nauke. To je iracionalan broj, što znači da se ne može predstaviti kao odnos dva cela broja, pa se predstavlja beskonačnim nizom cifara i to tako da nema periodičnosti. Približna vrednost joj je 3,14159. Definiše se kao odnos obima i prečnika kruga ili kao odnos površina kruga i kvadrata nad njegovim poluprečnikom. Oznaka π je odabrana kao prvo slovo reči περιμετρος (perimetros), što na grčkom znači „meriti okolo“. Četrnesti dan marta je svetski Dan broja Pi. Običaj obeležavanja ovog dana proširio se iz zemalja zapadnog dela sveta, gde se datum piše u obliku mm.dd (mesec.dan), korišćenjem najjednostavnije aproksimacija ovog broja 3,14. Posebno značajan trenutak u danu je 1 sat i 59 minuta, jer tada broj izgleda 3.14 1 59 što je aproksimacija na pet decimala.

Prvo veće obeležavanje ovog dana organizovao je 1988. godine Lari Šou u Eksploratorijumu u San Francisku gde je radio kao fizičar, kada su osoblje i javnost marširali oko jednog od muzejskih kružnih prostora nakon čega su jeli voćne pite. Običaj se zadržao do danas poprimiviši planetarne razmere, ali i raznolike forme, uključujući i gađanje pitama, ali i naučna raspravljanja ovom zagonetnom broju. Grad Prinston u Nju Džersiju taj dan obeležava dvostruko, i kao rođendan Alberta Ajnštajna, koji je takođe 14. marta, zato što je Ajnštajn više od dvadeset godina  radio na prinstonskom Institutu za napredne studije, pa je tada i godišnje takmičenje u prerušavanju u njihovog nekadašnjeg sugrađanina.

Da li se i kod nas obeležava i kako? Svakako ne gađanjem pitama, ali mnogo je načina i iskustava, od kojih ćemo neke podeliti s vama. Sigurno ćete i sami imati neku, još bolju, ideju. U kovinskoj „Zmajevoj“ školi u obeležavanju učestvuju učenici i mlađeg i starijeg uzrasta. Učenici četvrtog razreda snimili su kratki film, koga možete pogledati na „Jutjubu“ koristeći ključne reči u pretraživaču „Broj PI Zmaj Kovin“ (http://youtu.be/eJybxXPLoM0). Na tabli je ispisana aproksimacija broja Pi, jedan učenik „repuje“: „Zamislite sada svi, da smo mi, broj PI“. Potom defiluju učenici, „bacajući kosku“: „Baci tri, zarez, baci jedan, baci četiri … „ da bi svi na kraju završili velikim uzvikom „Piiiiiiii!“

U holu škole, ili na panoima u učionicama, priredi se izložba koja se sastoji od kratkog teksta o ovom danu, o broju i njegovim osobimana, i niza cifara boroja Pi odštampanih kao bojanka i obojenih, ukrašenih motivima koji asociraju na brojeve.

Posebno provokativno je takmičenje u sastavljanju što dužih rečenica čiji broj slova u rečima odgovara nizu brojeva koji čine ovaj neobični broj. Na primer: „Ана(3), и(1), Јова(4), и(1), други(5), пријатељи(9), су(2), видели(6), ласте(5) ….“

Za učenike sedmog i osmog razreda, zanimljivo je kako bi ovaj broj izgledao u binarnom obliku, s obzirom da su prevođenje učili u Informatičkim tehnologijama u sedmom razredu. On je 11,00100100001111110110 itd. što je lako proveriti na bilo kom računaru koristeći Kalkulator iz ofisa, gde se u naučnom modu nalazi i memorisani broj Pi, čiji se prikaz odabere da bude u „bin“, umesto u „dec“. Uz Kalkulator, evo i jedne matematičke igre: broju 1234, zamenite mesta prvim dvema i poslednjim dvama ciframa – broj postaje 2143. Podelite taj broj sa „dva–dva“ (22, tj. 2143/22 = 97,40909…). Ako se Izvadi 2×2 koren (četvrti koren) ovog broja rezultat je vrlo blizu našeg broja: 3,14159265.

Na kraju, evo aproksimacije broja Pi sa većim brojem decimala, mada se na internetu može lako doći i do sto i više: Pi je 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923 … Srećan vam i zabavan Dan broja Pi!

Mesto za komentar. Hvala!

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s