KADA ŽUTA MRLJA POSTAJE SUNCE

Kada želite da saznate neku veliku tajnu života, da dođete do rešenja neke velike zagonetke, tada možete posegnuti za mislima velikih umova ili pitati decu. Govoreći učenicima o prirodi, materiji, energiji, prostoru, svemiru … došli smo na jednom času do toga da je vasiona konačna, ali da nema granica. Odrasli bi tu obično stali i prihvatili činjenicu, ali jedan radoznali dečak upitao je – šta se nalazi iza, šta je iza kraja svemira? Zato je sigurno najbliži istini odgovor na pitanje šta je kreativnost onaj koji je dobijen od dece.

Kreativnost je kao ljubav. Svako voli na svoj način. Nema čoveka koji nekog ne voli. Ljubav se ne uči, ona je u nama. Zato je i svako kreativan na svoj način. Nema čoveka koji nije kreativan. Kreativnost se ne uči, ona je u nama.

Nemoguće je učiti decu, a ne biti kreativan. Nastava je čin kreativnosti. Današnja nastava podrazumeva da učenici koriste računare. Još u mlađem uzrastu lako nauče da koriste jednostavne programe za crtanje. Nešto im se pokaže, a mnogo toga i sami otkriju koristeći ogromnu radoznalost. A odrasli? Koliko su odrasli sposobni da budu radoznali i kreativni kao deca?

Bio je to lep, sunčani letnji dan. Plavim nebom su lagano prolazili oblici – mali, veliki, raznih oblika. Trebalo ih je samo snimiti kamerom. Nekoliko snimaka je zabeleženo i poslato internetom sa pitanjem – šta vidite ovde? Veliki Pablo Picasso je rekao „Neki slikari sunce pretvaraju u žutu mrlju. Drugi žutu mrlju pretvaraju u sunce.“ Evo šta su neki videli i nacrtali. Šta vidite vi?

http://www.youtube.com/watch?v=NKgBfbKB46w

Da, kao što deca kažu, kreativnost je kao ljubav. Evo primera.  Ovo je ulica kojom idem i kojom se vraćam sa posla. To je Beograd, Srbija. Sve dok nisam razmišljao o tome nisam ni primećivao svet oko sebe.

SLIKA2

Jednog dana pogledao sam koliko je mnogo reklamnih poruka (A,B,C,D) samo na ovom mestu. Video sam da su sve table za regulisanje saobraćaja (1 i 2) pozadi prazne (3). SLIKA1

Ideja – to bi bilo dobro mesto za još reklamnih panoa.

Siguran sam da ću već sutra imati neku zanimljivu ideju i da ću je ostvariti. I vi takođe. Kreativnost se ne uči, ona je u nama.

Kurs na Courseri bio je izvanredan i preporučujem ga kada bude sledeći put realizovan. Moje zadovoljstvo je tim veće što sam dobio

cert-page-001Prilog je objavljen u Prosvetnom pregledu

DSC00079 i na http://playatcreation.com/2014/03/16/dkreculj/

2 мишљења на „KADA ŽUTA MRLJA POSTAJE SUNCE

  1. Повратни пинг: MEĐU NAJBOLJIM EDUKATORIMA SRBIJE | Dejan Kreculj

  2. My brother recommended I may like this website. He was once entirely right. This put up truly made my day. You can not believe just how a lot time I had spent for this information! Thank you!

Mesto za komentar. Hvala!

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s